Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Мугла произнесе присъди по един от най-важните процеси, свързани с неуспешния преврат в Турция миналата година

Става дума за опита за покушение срещу президента на страната Реджеп Ердоган

Снимка: БТА

На първа инстанция 31 от подсъдимите получиха по 4 утежнени доживотни присъди, а 9 бяха осъдени на доживотен затвор заради опита за насилствена промяна на конституционния ред, убийството на двама полицаи, членство във въоръжена терористична организация и други обвинения. Подсъдимите са пилотите на хеликоптери и отрядът командоси, които в нощта на 15 юли 2016 г. нахлуха в хотела в Мармарис, в който президентът Реджеп Ердоган беше на почивка. Целта на заговорниците е била да арестуват или убият турския лидер. Държавният глава обаче беше напуснал малко по-рано мястото.

Сред осъдените е и бившият главен адютант на Ердоган, който получи 18 години лишаване от свобода. Един подсъдим беше оправдан.

Първите заседания по процеса се проведоха на 20 февруари. Някои от обвинените пледираха процесуални нередности при събирането на доказателствата и провеждането на процеса.

Пред сградата, където беше прочетено осъдителното решение, се беше събрала група поддръжници на президента, които настояваха за сурови присъди.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна