Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марш за европейско правосъдие ще се проведе днес пред Съдебната палата в София

В. Величков: Без ефективно и справедливо работещо правосъдие не може да има нормална държавност

Снимка: Ани Петрова, БНР

Пореден Марш за европейско правосъдие ще се проведе днес от 18 ч. пред Съдебната палата в София. Организаторите – инициативата "Правосъдие за всеки", съобщават, че до акцията се е стигнало, след като институциите са останали глухи за призивите за диалог с гражданите по жизнено важни за държавата проблеми.

Идеята на протестиращите е да покажат, че не са съгласни да живеят в страна, която може да се нарече "пленена държава".

Адвокат Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“ поясни в „Преди всички“, че предишните два марша са маркирали исканията им към институциите за съдебна реформа, която да осигури справедливост и върховенство на правото и да изпълни препоръките на ЕК от десетгодишния мониторингов доклад:

Това, което се случи след юни месец, беше обратното на правилната посока на съдебна реформа. Случиха се промени в процесуалните и съдебните закони, които ограничиха съществено правата на защита и съдебен контрол за сметка на по-засилени правомощия на по-засилени правомощия на прокуратурата, стигна се до възстановяване фигурата на вечния обвиняем, до създаване по същество на извънредни съдилища в наказателното правораздаване и до възможността за отстраняване на неудобни съдии… Всичко това, гарнирано с промените, които се извършиха във ВСС, с избора на парламентарната квота, която бе изцяло под партийна и политическа диктовка, показва, че политизацията на съдебната система нейното подчинение на външни влияния и интереси, грубата намеса в работата на независимата съдебна власт, достигна размери, при които въобще правосъдието е поставено под въпрос. Без ефективно и справедливо работещо правосъдие не може да има нормална държавност. Разбира се, ние няма как да принудим властта да направи едно или друго нещо, но можем да покажем на обществото дали властта работи в негов интерес, или работи в интерес на една тясна олигархия, която до голяма степен е пряко навлязла вече и в държавните институции чрез своите представители.

Предстоят два много важни избора – изборът на председател на Висшия административен съд (ВАС) и този за изпълняващ длъжността председател на СГС. От "Правосъдие за всеки" очакват новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да подходи отговорно в избора на председател на ВАС:  

Това, което се случи с избора на ВАС, е още нещо, което предизвика нашата реакция. Ние се обърнахме с едно писмо към президента, както и колеги адвокати от цялата страна, да не подписва този указ заради непрозрачния начин, по който беше извършен този избор и заради някои съмнения, относно личността на избрания кандидат, които трябва задължително да бъдат изчистени, преди изборът да бъде осъществен. Така че, да бъде избран възможно най-добрият кандидат, който ще гарантира възможно най-справедливото административно правосъдие. Това е голям тест, който трябва да се проведе, тъй като аз лично не виждам как бих повторил избор, който никога не съм осъществявал. Ако тук, просто в името на една процедура, която е предизвестена, както бе предизвестен изборът на г-н Чолаков от предишния състав, се изиграе процедурата, тогава не говорим за върховенство на правото и прозрачност в работата на новия Висш съдебен съвет. 

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна