Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп подготвя нови ответни мерки срещу Иран

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще обяви нови ответни мерки на американската страна във връзка с ракетните изпитания на Иран, съобщи Ройтерс. Мерките са част от новата му стратегия по отношение на Техеран, обяви Белият дом. Отмяната на ядрената сделка с Техеран бе сред водещите обещания в предизборната кампания на Тръмп.

По-рано президентът коментира, че Иран не се придържал към духа на споразумението за мирния характер на ядрената си програма и че САЩ не бива да позволяват на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. Северна Корея и Иран продължават да бъдат риск за сигурността ни. Президентът винаги ще търси начин да защити американците, но няма да съобщи публично, какви конкретни действия ще предприеме, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандерс.

От своя страна, Европейската комисия е категорична, че ядрената сделка с Иран трябва да продължи да се спазва. Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че се надява Тръмп да вземе балансирано решение.

Съгласно споразумението Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма, като в замяна бъдат отменени някои от санкциите срещу Техеран.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна