Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски военни части пресякоха сирийската граница и провеждат операция в провинция Идлиб

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турски военни части пресякоха сирийската граница и провеждат операция в провинция Идлиб. В изявление на турските въоръжени сили се съобщава, че турската армия е започнала изпълнението на договореността от Астана за създаване на зони за деескалация в близкоизточната страна. В съобщението се казва още, че разузнавателни операции са започнали вчера. Операцията цели подобряване на ефективността на режима на прекратяване на огъня, подпомагане на нуждаещите се от хуманитарна помощ, създаване на условия за завръщане на бежанците.

В събота президентът на Турция Реджеп Ердоган съобщи, че в Идлиб е в ход много сериозна операция, но към онзи момент турската армия оказваше подкрепа само от турска територия на бойците от Свободната сирийска армия, които се сражаваха с джихадистки групировки в района.

Друга цел на операцията ще бъде кюрдският кантон Африн, смятат местни експерти. Ходът на Турция е своеобразно продължение на военната операция "Щитът на Ефрат", която започна през август миналата година и завърши през март.

В последните седмици турски бронетанкови и механизирани части се съсредоточаваха на границата със Сирия. Същевременно продължават и съвместните военни учения с Ирак с участието на значително количество техника край граничния пункт "Хабур". 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна