Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация "Нашите недоносени деца“ отбелязва месец под надслов "Виж как се сбъдват мечтите“

Снимка: БГНЕС

С поредица от открити събития за недоносените деца и техните родители фондация "Нашите недоносени деца“ отбелязва месец под надслов "Виж как се сбъдват мечтите", който ще завърши с откриването на първия в страната Семеен център за недоносени деца.

На 17 ноември, Световния ден на недоносените деца, Семейният център ще отвори врати за първи път за всички малки деца, родени недоносени, които имат нужда от различна подкрепа, както и за техните семейства. Това съобщи в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Надя Дренска, член на УС на фондацията:

Планирали сме различни събития, които да бъдат полезни за родителите, да им дадат повече информация за различните трудности, с които могат да се сблъскват след изписване на детето. Някои от събитията вече минаха, но това, което предстои тази неделя, е семинар, посветен на говорното развитие с логопеда и специалист по ранно детско развитие Маргарита Габровска. Следват събития, свързани с двигателното развитие, кърменето и най-различни други теми, които вълнуват всички родители.

Липсва проследяваща програма за недоносените деца след изписването им от болница, коментира Дренска:

В някои държави такова проследяване се прави дори до седмата година на детето. Тук няма такова нещо. След изписването хората са объркани. Нямат информация за това какви специалисти трябва да проследяват развитието на детето.

Цялото интервю с Надя Дренска можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна