Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на британския министър на финансите Филип Хамънд е неясно

Въпросите около бъдещето на британския министър на финансите Филип Хамънд стават все повече преди оповестяването на бюджета на правителството следващата седмица, след като той се оказа в центъра на ожесточения спор как точно Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. 

След приключването на петия кръг от преговорите по Брекзит, Брюксел обяви, че те са в „тревожен застой“, а това започна на накланя везните в полза на прогнозите, че Великобритания може да напусне евросъюза без сделка. Засилват се и критиките към правителството за начина, по който се отнася към Брекзит. 

Последен на прицел е министърът на финансите Филип Хамънд, който изрази неохотност да заделя средства за сценария за излизане без сделка. 

Коалиционният патньор на консерваторите в управлението, севорноирландската Демократична юнионистка партия, днес призова премиера Тереза Мей да предупреди Хамънд , че го чака уволненее, ако не промени подхода си към Брекзит. 

Изявлението на Хамънд, че Брекзит създава несигурност за британската икономика и че е необходим по-дълъг преходен период, разневиха евроскептиците. В опит да успокои страстите Хамънд нарече ЕС "враг в преговорите", но после се извини за неправилния "подбор на думи". Хамънд трябва да представи бюджена на 22 ноември.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна