Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Гръцкият премиер Алексис Ципрас тази вечер ще прекрачи прага на Белия дом в опит да убеди американския президент Доналд Тръмп, че Гърция е полюсът на стабилност в дестабилизиращ се район, пише "Прото тема". 

"Американската мечта на Ципрас", под това заглавие в. "Та неа" подчертава, че залогът ще е удължаване на споразумението със САЩ за използване на военноморската база на остров Крит и  американски ангажименти за продажбата на изтребители за гръцката бойна авиация. 
Изданията в Македония и днес акцентират върху резултатите от местните избори.  Вестник "Нова Македония" съобщава, че българският премиер Бойко Борисов е честитил на Зоран Заев успеха и е гарантирал, че България продължава подкрепата на политиките на новото правителство на Македония. Борисов е  изразил очакване за бързо членство на Македония в НАТО и начало на преговори за Европейския съюз. 
Турция подкрепя иракската офанзива срещу регионалното правителство на Кюрдистан в Киркук в името на сигурността и стабилността, пише в. "Сабах" . 
"Петролът на Киркук отива при Багдад", съобщава  "Карар"
"От сега нататък никой самолет, който преминава през турското въздушно пространство, няма да стига до летища на територията на автономния регион в Северен Ирак, заяви правителственият говорител Бекир Боздаг.   
Освобождаването на поредно селище от поредната терористична групировка вече не е важна новина, коментира "Взгляд" "учудващо стремителното" настъпление на сирийската армия в провинция Дейр аз Зур. Остър проблем  остава населението, живяло години под властта на "Ислямска държава", изтъква изданието.
Руски военни са доставили хуманитарна помощ .Служители от руския Център за помиряване на враждуващите страни в Сирия редовно обикалят освободените райони за оценка на хуманитарната обстановка, допълва "Росийская газета".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна