Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курц започва преговори за коалиционен кабинет с крайната десница

| обновено на 24.10.17 в 15:09
Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на консервативната Австрийска народна партия и кандидат за канцлер Себастиян Курц обяви началото на преговори за съставяне на правителство с крайнодясната Партия на свободата. Решението дойде, след като досегашният партньор на народната партия в кабинета, социалдемократите на канцлера Кристиян Керн, обявиха вчера, че остават в опозиция.

Амбицията на Себастиян Курц, спечелил изборите на 15 октомври, е Австрия да има ново правителство до Коледа. Преговарях с Партията на свободата. Имаме много общи моменти, но и различия. Видях, че лидерът на тази партия Хайнц-Кристиан Щрахе има интерес към реформи в Австрия. Страната заслужава да съставим бързо едно добро и стабилно правителство, което разполага с достатъчно мнозинство в парламента, аргументира Курц решението си да се обърне към крайната десница.И двете партии водят кампания за по-строг имиграционен контрол, бързи депортации на кандидатите за убежище с отхвърлени молби и строги мерки срещу радикалния ислям.

Австрийският президент Александър Ван Дер Белен, който миналата година спечели трудна победа срещу кандидата на Партията на свободата Норберт Хофер, възложи мандат за съставяне на кабинет на 31-годишния Курц, който е външен министър в сегашното правителство, предвождано от социалдемократите. Разочарован, но не и изненадан от днешното решение на победителя в парламентарните избори е и все още действащият канцлер на Австрия Кристиян Керн: Решението не е изненада, още повече, че Себастиян Курц подготвяше това правителство още преди повече от година и половина, коментира той в обръщение в социалната мрежа.

Ако консервативната народна партия и крайната десница постигнат коалиционно споразумение, ще повторят управлението на Волфганг Шюсел, донесъл през 2000-та година дипломатически санкции на Австрия от ЕС. Тогавашният лидер на  Партията на свободата Йорг Хайдер многократно се изказваше в подкрепа на "методичните" политики за заетост на Адолф Хитлер.

Междувременно във Виена започват първите протести срещу участието на крайно дясната партия във властта.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени