Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Отказът на пилотите от "Граф Игнатиево" да летят е опит за пълзящ преврат

Ненчев призова за бързо разследване на случая от страна на Военната полиция, ДАНС и разузнаването

| обновено на 25.10.17 в 08:48
Снимка: БГНЕС

Отказът на пилотите в авиобаза "Граф Игнатиево" да изпълнят планираните за вторник тренировъчни полети е опит за пълзящ преврат. Това мнение изрази в интервю за предаването ни "Преди всички" Николай Ненчев – министър на отбраната в предишното правителство на Бойко Борисов. 

Ненчев призова за бързо разследване на случая от страна на Военната полиция, ДАНС и разузнаването, които да направят конкретните анализи и да уведомят обществеността какво точно се случва в българската армия.

Защото това може да се окаже лавинообразно и може да доведе до други протести, до обтягане на отношенията вътре в структурите на отбраната, което е много опасно в този изключително тежък за региона момент. За да постъпят по този начин, очевидно тези хора имат основание да вярват в една подкрепа, която очевидно е на високо ниво, добави бившият министър на отбраната.

Според Ненчев случилото се в авиобаза "Граф Игнатиево" ще има силен резонанс в рамките на НАТО, тъй като това, вероятно, ще разколебае нашите партньори в един изключително труден за страната ни и района момент. 
Струва ми се, че именно този протест в някаква степен се опитва да вмени и да предопредели въпроса с новите изтребители, добави Ненчев.

СнимкаКато мотив за своя отказ вчера пилотите изтъкнаха лошото състояние на техниката. Стана ясно и че десет от двигателите, договорени по време на Ненчев като министър на отбраната, не могат да бъдат използвани заради проблеми по документацията им.

По този повод бившият военен министър припомни: 
Бях инициатор на два от проектите за модернизация, като за третия не стигна време. И двата проекта бяха одобрени и приети от Народното събрание, т.е. осигурени са около 2 млрд. приблизително, като милиард и половина приблизително за нови изтребители. Това не се е случвало от последните 25 години, като са осигурени по заявка на Военновъздушните сили (ВВС). 

Миналата година в рамките на правителството, в което участвах, правителството и Министерският съвет взеха решение 700 млн. да бъдат осигурени именно за ВВС и именно за осигуряването на четири съвсем нови двигателя, от които няма нужда да гадаем откъде идват и за шест други, които са отремонтирани
, добави Ненчев, като уточни, че текущият спор е за документацията, произхода и това къде са били и колко са използвани тези двигатели, въз основа на клаузи, които самият той е заложил в договора.

И сега го казвам с цялата си отговорност – този договор беше прецизен, беше подложен на много сериозни анализи, като цяла експертна група работи по него, като аз съм си слагал подписа под него, гарантирайки доставките на съответните двигатели, съответните кутии и гаранции за това, че по отношение на документацията всичко ще бъде наред. Сега този кабинет и този министър се възползват именно от клаузите, които съм заложил, 
 подчерта бившият министър на отбраната.

Подробности, както и цялото интервю на Таня Величкова с Николай Ненчев, можете да чуете от звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени