Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Вълчев: В Бюджет 2018 са предвидени 402 милиона лева повече за училищното и предучилищното образование

Снимка: БГНЕС

Сред обсъжданите варианти за олекотяване на ученическите раници са: намаляване броя на учебните помагала и осигуряване на повече шкафчета в училищата, в които децата да си оставят учебниците. Това заяви в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев.

Започват и по-конкретни разговори с издателите на учебници, допълни той:

Ние можем да намалим в известна степен, дали е с 15, 20 или 30%, тежестта на учебниците. Това до някаква степен ще бъде за сметка на качеството. Може да се въведе по-лека хартия, може да се разделят учебници, което пък струва допълнителни средства, така че вече зависи от възможностите. Не е толкова лесно от една за друга година това да се направи, както и за всички комплекти учебници, но все пак можем за следващата учебна година да предприемем някакви мерки. Факт е обаче, че ученическите раници тежат и без учебници. В тях има тетрадки, има помагала, има вода, има храна.

В държавния бюджет за 2018 година са предвидени 402 милиона лева повече за училищното и предучилищното образование, каза просветният министър Красимир Вълчев. Ще има допълнителни средства за учители и педагогически съветници, за ресурсни учители, както и за стипендии на осмокласниците. 7 милиона лева са отделени за финансиране на частните училища и детски градини. Те трябва да заявят желанието си да получат пари до края на ноември. 32 милиона лева ще бъдат отделени за увеличената минимална работна заплата и увеличената осигурителна вноска, така че тя да не е за сметка на училището, каза още министърът.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна