Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп подготвя отварянето на всички архиви за убийството на Джон Ф. Кенеди

Джон Ф. Кенеди
Снимка: wikipedia

Американският президент Доналд Тръмп възнамерява да разреши отварянето на всички архиви за убийството на Джон Ф. Кенеди. Президентът е взел решението си след интензивни разговори с началника на кабинета си Джон Кели, шефовете на ЦРУ и други служби, пише Тръмп в Туитър. Единствено имената и адресите на все още живи хора, свързани с убийството през 1963 г., няма да бъдат публикувани. За сега Тръмп не споменава конкретен срок за отварянето на архивите, но подчертава, че така иска да отхвърли всички конспиративни теории около случая.

Публикуването на някои „чувствителни“ файлове ще бъде забавено в срок от 180 дни, допълват от администрацията на държавния глава. През това време правителствените агенции трябва да проучат отново документите, за да се аргументират защо те не трябва да се огласяват. 

След 25 години в четвъртък бяха разсрекретени близо 2800 документа, които представляват голяма част от архива за убийството на Джон Ф. Кенеди на 22-ри ноември 1963 г. в Далас. Лий Харви Осуълд бе арестуван по обвинение в убийството на 35-тия американски президент. Въпреки редицата доклади и журналистически разследвания вече повече от половин век все още няма ясен отговор за мотивите за убийството и намесените страни.

По-рано заради публикации в американски медии, говорител на руското външно министерство определи като  "дивашки инсинуации" опитите да се свърже с Русия убийството на Кенеди. Повод за изявлението на Мария Захарова са твърденията, че при пребиваването си в Съветския съюз, убиецът Лий Харви Осуалд е имал възможност да установи контакт със съветските тайни служби и да премине съответното обучение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени