Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на Масуд Барзани беше одобрена от парламента на Иракски Кюрдистан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът на Иракски Кюрдистан одобри решението на президента Масуд Барзани да не удължава мандата си и да напусне поста на 1 ноември. За тази дата бяха насрочени президентски и парламентарни избори, но те бяха отложени с 8 месеца. Председателят на парламента в Ербил Джафар Емники прочете писмо от името на Барзани:

Отказвам да продължавам да съм президент след 1 ноември. Няма нужда да променяте закона за президентството или да удължавате мандата ми. Парламентът обаче трябва възможно най-скоро да запълни правния вакуум. А аз – Масуд Барзани, ще продължа да служа на Кюрдистан като пешмерга и да се боря за правата и запазването на постиженията на кюрдския народ.

Междувременно силите за сигурност в Ербил предотвратиха нахлуване на въоръжени негови привърженици в сградата. По-късно – в телевизионно обръщение, Барзани обвини привържениците на политическия си противник – наскоро починалия този месец Джалал Талабани, в национално предателство. Според него именно заради тях кюрдските бойци са загубили богатия на петрол Киркук, който беше превзет от иракското правителство след референдума за независимост на кюрдите.

Барзани разкритикува и Съединените щати, защото са позволили иракската армия да използва срещу кюрдите танкове "Ейбрамс", които са ѝ били предоставени за битката срещу "Ислямска държава", както и попита защо Вашингтон ни наказа.
Никой извън Кюрдистан не ни подкрепи, на наша страна са само високите ни планини, заяви Масуд Барзани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна