Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне в галерията

И проблематична, и мръсна, София може да бъде видяна като среда за удоволствия

Колаж от Мартин Пенев
„Места на удоволствието“ е заглавието на обобщаващата изложба на проекта „Мултиполис - образите на града“ на Сдружение The Fridge . Тя ще бъде открита на 31 октомври от 18.00 часа в СГХГ и ще остане за посещения до 26 ноември.
Начинанието „Мултиполис“ започва от града като необятно поле, което да може да предложи пространство и свобода за работа и взаимодействие между различни дисциплини. Изкуство, музика и теория са областите, които организаторите искат да поставят в непосредствен диалог.

„Мултиполис“ започва под формата на отворена покана за млади художници, музиканти и теоретици от хуманитарни специалности. С тях работят художниците Лъчезар Бояджиев и Красимир Терзиев, социоложката Лея Вайсова и философът Димитър Божков, както и музиковедът Илия Граматиков. Няма зададена рамка - всеки от участниците предлага своята интерпретация за образите на града с изразните средства, в които е най-силен. Но именно удоволствието се оказва пресечна точка на търсенията им, защото макар и проблематичен, грозен, мръсен, гетоизиран или джентрифициран, градът е и място на удоволствията. Понякога дребни и почти незначителни като детските игри на улицата, друг път потайни като круизинга, воайорството или хазарта. За други градът е визуалната наслада от архитектурата, улиците и градските пейзажи - били те от Стара София или от някой панелен квартал. Удоволствието обаче е винаги мигновено, имагинерно или лъжливо.

Чуйте повече по темата от Наталия Тодорова от организаторите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна