Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се навършват пет години от кончината на патриарх Максим

Снимка: БГНЕС


Днес се навършват пет години от кончината на патриарх Максим. Тази събота на Архангелова задушница в Троянския манастир беше отслужена панихида в негова памет.

В предаването "Преди всички" журналистът Велислава Дърева каза:

Още същия ден, когато стана ясна тази новина, мнозина, дори тези, които някога хулеха светейшия патриарх и се нахвърляха да му късат булото, още този ден, всъщност те разбраха какво е изгубила българската църква и българската държава. Защото мисля, че както е посланието на Тимотей, патриарх Максим би могъл да каже: "С добрия подвиг се подвизах, пътя свърших, вярата опазих". Не знам защо, но в България това е някаква традиция, човек трябва да си отиде, за да започнат да го оценяват и да разбират какъв е този човек. За мен той винаги ще остане пазителят на Българската православна църква и на българския народ. Най-характерното за патриарх Максим е неговото безукоризнено служение на Бога и на народа. Патриархът опази Българската православна църква през тези смутни времена и преди, и след 10-и ноември.

Журналистът Тони Николов коментира:

Патриарх Максим зададе един много важен модел на патриаршеско управление на Светия синод. Мнозина сигурно си представят патриарха като римския папа или като руския патриарх. Това не е така. Българската традиция има една наистина друга синодална традиция на съборно управление. Той умееше в този смисъл и в най-тежките години да взима решение заедно с другите, и това е един модел, който той предаде на своя наследник.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна