Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проекти, създадени от гражданите на Бистрица, Герман и Горни Богров, ще бъдат представени в Столична община

Снимка: БГНЕС
Инициативата “Вход за граждани” на Форум гражданско участие представя в сряда вечер в сградата на Столична община три проекта, създадени от гражданите на Бистрица, Герман и Горни Богров. 

Диана Андреева, експерт във ФГУ, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт", че са поканени представители на общината, както и омбудсманът на столицата:

Темата на Горни Богров беше за по-здравословна среда в населеното място, Бистрица изведе като тема, която е важна за местната общност, визията на централната част. През летния сезон тя се превръща в един огромен паркинг. Темата на Герман беше за сградата на старото училище, която след откриването на ново модерно училище, е заключена и не се ползва от местната общност. 

В Горни Богоров искат да изградят спортна площадка в училището, а проектът в Герман включва идеи за постоянна експозиция на местен художник в сградата на училището, загатна Андреева:

Те са три, наистина хубави проекта, готови за финансиране обозрими и наистина те ще доведат до известна промяна в местната общност, което е важно, защото идеята в крайна сметка за тези проекти дойде от самите хора.

Според експерта реализацията на такива проекти би укрепила чувството за значимост на местните хора и тяхната инициативност:  

Обсъжданията по важни местни теми са нещо важно, но хората не го разбират, а и администрацията не го разбира. Освен това трябват много усилия, така че гражданите да се включат. Трябват и много усилия, така че те да получат и обратна връзка за това какво се случва. Именно липсата на обратна връзка демотивира хората. Много често тези обществени обсъждания се превръщат в една говорилня и гражданите си тръгват неудовлетворени. Затова преди всичките ни дейности направихме един наръчник как да се проведе ефективно обществено обсъждане – то е въпрос на предварителна информация, на мотивиране на гражданите.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна