Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Симитли: В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности

Снимка: БГНЕС

В рудник "Ораново" се извършват незаконни дейности, твърди кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Според него те застрашават не само миньорите, но и живеещите наоколо заради огромните свлачищни процеси. 


Днес кметът даде пресконференция след поредния тежък инцидент в мината, при който загина работник.
Още през месец юли община Симитли сигнализира всички контролни институции и министерство на енергетиката за извършваните дейности на повърхността на мината на терен от около десет декара, който е част от концесионната територия. Кметът Апостол Апостолов твърди, че там на практика се извършва въгледобив по открит способ, за което мина "Пирин"- Ораново няма разрешение.

От извършената по негов сигнал проверка на дирекция "Национален строителен контрол" през месец октомври, резултатите от която ни бяха изпратени вчера, е видно, че от дружеството не са предоставени изискваните технически  документи и проекти за извършваната повърхностна ликвидация. Оказа се, че управителят Димитър Ванков е поискал от Министерството на енергетиката съгласуване само за повърхностно улавяне на водите и предотвратяването на нахлуването им в минните галерии чрез прокопаване на отводнителни траншеи и е получил такова съгласуване.

Всички жители на квартал "Ораново", който е в непосредствена близост до минните терени, са категорични, че зад тези дейности на практика се извършва добив на въглища. 
Това е изключително опасно, твърди кметът на общината, тъй като районът е силно сеизмичен и преди няколко години там беше регистрирано едно от най-големите свлачища в България.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна