Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милен Василев – габровският ентусиаст, който изучава историята на града си

Емил Михов (вляво) и Милен Василев
Снимка: gabrovonews.bg
Героят на рубриката „Човекът“ се казва Милен Василев, по професия музикант. Той и приятелите му Красимира Христова и Емил Михов вече създадоха първия си документален филм за един от големите габровски предприемачи – Иван Хаджиберов.
Тримата приятели от години се ровят в местните архиви, проверяват в Държавния архив в София и разпитват по-възрастните си съграждани от Габрово, за да възстановят историята на модернизиращата се след Освобождението промишленост на габровския регион. А тази история или по-точно всички събрани досега истории, са много интересни и звучат по-скоро като приказки и модерни легенди.
Милен Василев твърде малко говори за себе си, повече говори за града си и за духа на този град. Какво е провокирало неговия интерес към старите габровски родове и историята на този живописен град, заедно с дамата Краси Христова и оператора Емил Михов?. И тримата са родом от Габрово и богатото минало на региона, ги вдъхновява през целия им живот. Искали са да направят нещо съвсем различно, а не просто да си гледат работата, семействата и кариерите. И тримата са слушали най-различни анекдоти и легенди за приказното богатство на някои габровци, при това изкарано с труд и акъл, а не придобито по някакъв съмнителен начин. Така се стига до дебютния им документален филм – „Дързостта да бъдеш пръв“ – първи от бъдеща поредица за родовете на Пенчо Семов, Христо Бобчев, Калпазанови, Рашееви и още ред други предприемачи.
Милен Василев обяснява и какво е това „локомобил“ така са наричали първите генератори за ток, направени по един съвсем необичаен начин от габровци. Първоначално те захранвали само промишлените текстилни и кожарски фабрики, а после – започнали да се използват за града и дори за зимна ледена пързалка за децата – в самото начало на 20 век.
Тези истории вероятно звучат като художествени измислици, а цифрите за притежавани предприятия и имоти на стойност милиони златни левове – някак леко преувеличени, но… Милен показва и копия на документи, особено на онези документи за благотворителна и спомоществувателска дейност.
А къде ли се е разпиляло богатството на тези предприемчиви габровски родове? Милен Василев засега не знае, но смята че с неговите приятели ще стигнат и до тези исторически факти.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна