Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отхвърли предложението за прехвърляне на концесиите за подземните богатства на общините

Снимка: Ани Петрова, БНР

Парламентът отхвърли предложението на ДПС контролът върху концесиите за подземните богатства да бъде прехвърлен на общините. Така той остава под надзора на държавата, решиха депутатите с приемането на окончателните промени в Закона за концесиите. Джевдет Чакъров обоснова искането на Движението така:

Ние знаем, че процедурата е изключително сложна, дълга и представете си хора, които едва свързват двата края в баланса. Тук не става въпрос за някакви свръх печалби, огромни печалби, в случая става въпрос за едно препитание. 

Делян Добрев обясни аргументите на ГЕРБ за отхвърлянето на исканите промени в Закона за концесиите: 

Предложението по същество не е лошо, то реферира към Закона за подземните богатства и там наистина има проблем, който трябва да се реши. Не мисля, че най-удачното е да бъдат прехвърлени на общините. Ще се загуби контролът върху това цяло полезно богатство, което по принцип е изключително държавна собственост.

След като предложението им бе отхвърлено, ДПС напуснаха залата за втори път днес. По-рано банките им останаха празни в знак на солидарност с искането на БСП за оставка на председателя на парламента Димитър Главчев.

Междувременно депутатите решиха още, че откритите до приемането на закона процедури по предоставяне на концесии се довършват по досегашния ред, а сключените концесионни договори запазват действието си. В срок до 6 месеца от влизането в сила на закона МС трябва да одобри Национална стратегия за развитието на концесиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна