Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина олимпийският и световен шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Световноизвестният спортист, който се лекуваше в Турция от чернодробна недостатъчност, издъхна на 50-годишна възраст

Наим Сюлейманоглу
Снимка: БГНЕС

Почина олимпийският ни шампион по вдигане на тежести Наим Сюлейманоглу

Олимпийският шампион е починал в болница в Истанбул днес. Той беше хоспитализиран в края на септември заради чернодробна недостатъчност. На 6-ти октомври му беше направена трансплантация на органи. На 11-ти този месец беше опериран по спешност заради мозъчен кръвоизлив. Въпреки че след операцията състоянието му беше стабилизирано, през цялото време опасността за живота му оставаше, съобщиха от болницата.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изказа съболезнования на семейството на легендарния щангист. Погребението ще бъде утре в гробището Едирнекаплъ, където с почетен ритуал се погребват геройски загиналите, съобщи валията на Истанбул. Очаква се да присъства президентът Ердоган. Валията подчерта, че новината за смъртта на Сюлейманоглу е хвърлила в скръб държавното ръководство, правителството, спортните институции, цялото турско общество. 
От лекуващия екип подчертаха, че са били положени всички усилия, за да бъде спасен животът на щангиста, но са се появили редица усложнения. Лично турският президент се е интересувал непрекъснато за състоянието на Сюлейманоглу, оказвана е била всякаква помощ. 
Наим Сюлейманоглу е трикратен олимпийски и седемкратен световен шампион. На олимпиадата в Сеул през 1988-ма година поставя рекорд от 190 килограма. Той държи и 46 други рекорда.
Сюлейманоглу е роден в България през 1967 г. в село Птичар, Момчилградско. Два пъти световен и три пъти европейски шампион за България. По време на Световната купа в Мелбърн през 1986-а успява да емигрира в Турция. 
В новината за смъртта му агенция Ройтерс го нарича "Джобния Херкулес" и отбелязва, че той е един от най-успешните тежкоатлети в историята. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна