Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурори търсят съдействие от Цацаров за решаване на проблемите на специализирани съдилища

Снимка: www.prb.bg

Прокурорите от Специализираната прокуратура потърсиха съдействие от главния прокурор Сотир Цацаров за материалното и щатното обезпечаване на специализирани съдилища. Обръщението им идва седмица след като съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа повече щатове за специализираните структури, въпреки че от началото на този месец там отиват и делата за корупция по високите етажи на властта.

Искането на шефа на първоинстанционния спецсъд Георги Ушев беше за допълнителни 15 съдийски бройки, но поради на липсата на ясни разчети за очакваното увеличение на делата след промяната в НПК, съдийската колегия го отхвърли. Междувременно промените, които прехвърлят т.нар. корупционни дела в специализираните съд и прокуратура вече са в Конституционния съд с настояване да бъдат отменени като противоконституционни.

В писмото - обръщение до Обвинител номер едно спецпрокурорите мотивират настояването си за още помещения и щатове с очакванията на българските граждани за реални резултати в борбата с организираната престъпност и с корупцията по високите етажи на властта и описват условията, при които работят спецсъдиите, като "ужасяващи". И като благодарят лично на Сотир Цацаров, че предприел действия да работят в нормални условия и с достатъчно щатни бройки, го молят да съдейства това да бъде направено и за спецсъдиите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна