Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските военни в Сирия ще си сътрудничат с кюрдските милиции срещу джихадистите

Русия е в конфузно положение, категоричен е Яхъя ал Ариди

Снимка: БТА

Представители на руския военен контингент и кюрдските милиции в Сирия обявиха, че си сътрудничат в усилията за прочистване на джихадистите от териториите източно от река Ефрат.

Изявлението е изненадващо на фона на взаимните обвинения и заплахи, които двете страни си размениха само преди три месеца, отбелязва Франс прес.

Днес Кремъл обяви, че руската авиация е бомбардирала близо 1 500 цели в помощ на кюрдите и съюзните им арабски племена. Операциите срещу терористите ще бъдат приключени до дни, увериха от руското военно министерство.


Решението на сирийското правителство да оттегли делегатите си от мирните преговори в Женева поставя поддържащата го Русия в конфузно положение, заяви говорителят на опозицията Яхъя ал Ариди, цитиран от агенция Ройтерс. По думите му Москва, която помага на сирийския президент Башар Асад, иска по-бързо дипломатическо решение на въоръжения конфликт. 

Ариди потвърди, че опозицията ще настоява и занапред за оттеглянето на президента Асад. Това искане накара правителствената делегация да напусне Женева миналия петък.

От Дамаск все още не са казали дали ще се върнат на масата за преговори, които се провеждат под егидата на ООН. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна