Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалдемократите в Германия решават съдбата на лидера си Мартин Шулц и дали да се включат в управляваща коалиция

Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Берлин се решава съдбата на евентуалната бъдеща голяма коалиция между социалдемократи и християндемократи. Успоредно с това на карта е поставена и политическата кариера на лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц. На конгрес на партията, който започна днес, ще бъдат гласувани кандидатурата му отново да поеме председателския пост и политиката му на диалог с консерваторите.

Точно в 12.00 часа Шулц излезе на трибуната и се обърна към близо 600 делегати на конгреса на социалдемократите в Берлин. В продължение на 76 минути той ги убеждаваше в историческата отговорност на партията да поеме шанса да промени Европейския съюз и социалната политика в Германия, като влезе в преговори за съставяне на голяма коалиция.

Най-късно през 2025 година трябва да имаме Обединени Европейски Щати. Искам да имаме един европейски конституционен договор, който да създава обединените щати на Европа и да е съставен от всички граждани. А който не желае такъв, трябва да напусне Европейския съюз.

Шулц се извини пред делегатите за исторически катастрофалния резултат на парламентарните избори в Германия през септември, на които ГСДП взе едва 20,5% от гласовете. Това бе причина и председателят на партията да обяви, че социалдемократите в никакъв случай няма да участват в нова голяма коалиция. Сега трудността пред него е да убеди съпартийците си ,че преговори все пак трябва да има. Ако въпреки това социалдемократите гласуват против, е възможно той да се откаже от председателския пост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна