Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин нареди изтегляне на руските сили от Сирия

Владимир Путин и Башар Асад
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин нареди изтегляне на руските сили от Сирия. Той пристигна на изненадващо посещение в руската военна база в сирийския град Хмеймим, предаде ТАСС. На летището Путин е бил посрещнат от президента на Сирия Башар Асад.

Путин обяви, че само за две години сирийските и руските военни са унищожили най-силната международна терористична групировка и че ако терористите отново надигнат глава, ще започнат невиждани удари срещу тях.

Миналата седмица генералният щаб на руската армия обяви освобождението на Сирия от "Ислямска държава", а Владимир Путин заяви, че на двата бряга на река Ефрат е постигната пълна победа над терористичната групировка.

Руският президент Владимир Путин, който посети днес въздушната база на Русия в Сирия – "Хмеймим", обсъди със сирийския лидер Башар Асад резултатите от борбата с тероризма в страната му. Путин изрази готовност федерацията заедно с Турция и Иран да съдейства за възстановяване на мирния живот в Сирия, предаде ТАСС.

Много се надявам, че заедно с Иран и Турция, които подпомагат изкореняването на тероризма, ще успеем да уредим мирен живот, политически процес в Сирия, заяви Путин пред сирийския президент.

Важно е да подготвим Конгрес на сирийските народи, да дадем начало на процес за мирно уреждане. Сега ще имам възможност да поговоря за това в Кайро с президента на Египет, а малко по-късно – с президента на Турция, отбеляза руският лидер. Той даде висока оценка за резултатите от антитерористичната операция в Сирия. Терористичната заплаха като цяло наистина още е много висока. Това, че в Сирия нанесохме поражение на една от главните групировки на ИДИЛ, е извънредно важно и за Сирия, и за Русия, и за целия свят, подчерта президентът на Руската федерация.

Владимир Путин и Башар Асад разговаряха с летците от руската военновъздушна група в Сирия и им благодариха за службата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна