Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредна среща на върха на Организацията за ислямско сътрудничество започва в Истанбул

istanbul

Повишени мерки за сигурност са взети в Истанбул заради започващата днес извънредна среща на върха на Организацията за
ислямско сътрудничество. От 7.00 часа се блокират улици и булеварди, които водят към площад "Таксим". Снайперисти се разполагат по покривите на сградите около конгресния център "Лютфи Кърдар". От снощи са засилени полицейските проверки на критични места, край подлези, на кръстовища, полицаи спират минувачите и проверяват личните им карти.

Срещата се свиква по инициатива на Турция и е във връзка с напрежението по повод решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел.

На срещата присъстват 16 държавни и правителствени лидери, както външни министри на общо 48 страни. Домакин е Истанбул, тъй като Турция председателства организацията в рамките на този мандат.

Сутринта ситуацията дискутират първите дипломати на ислямския свят, а в 11 часа местно време ще започне срещата на държавните и правителствени лидери. Начало на сутрешната сесия постави кратка реч на турския външен министър, в която той отново осъди решението като противоречащо на международното право. Мевлют Чавушоглу призова участниците да насърчат други страни да признаят Източен Ерусалим като столица на Палестина в границите отпреди войната от 1967 г.  

Общата позиция на представителите на ислямския свят ще носи името Истанбулска декларация.

Русия, която има статут на наблюдател в Организацията за ислямско сътрудничество заради мюсюлманското си малцинство, също изпрати свой пратеник.

Междувременно в Истанбул се провежда 11-та среща на външните министри на страните от МИКТА. Това е неформален механизъм между Мексико, Индонезия, Корея, Турция и Австралия, които са определяни като „средни страни“ или регионални сили. Те ще обсъдят регионални и глобални въпроси и Турция ще предаде едногодишното председателство за 2018 г. на Индонезия. ​
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна