Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска организация събира подписи срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция от България

Нека да засилим българското законодателство в сферата на насилието над личността и над жените с положителните мерки от Истанбулската конвенция, но да не я приемаме, защото има редица държави, които съзират риск в тази дефиницията за пол и са я отхвърлили. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ Михаела Джоргова, председател  на Асоциация "Общество и Ценности”. Според организацията, България не трябва да ратифицира Истанбулската конвенция.

Асоциация "Общество и Ценности” събира подписи срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция от България. Към момента тя е подписана от 1600 души: Ако ратифицираме тази конвенция ние приемаме включително и тази ясна дефиниция в чл. 3, която редефинира пола, заедно с всички последствия от това. Тя не защитава жените от домашно насилие.

Адвокат Елена Кръстева от Алианс за защита от насилие заяви: България е подписала Истанбулската конвенция и ратификацията ѝ е задължителна и има поет ангажимент това да се случи до края на годината. Ние се надяваме да бъде спазен. Конвенцията не въвежда ново понятие за пол и не задължава държавите да дават дефиниция за понятието пол. В самата дефиниция никъде не се отрича, че има два пола – мъж и жена. Само че се включват и тези стереотипи и роли, които се налагат от обществото върху мъжете и жените. В никакъв случай не се въвеждат нови понятия.

Николай Александров, депутат от „Атака“, посочи, че има сериозно опасение по отношение на ратификацията на конвенцията. Той е получил писмени отговори на въпроси от пленарна зала: Министър Цачева ми отговори, че към момента Министерството на правосъдието не намира за необходимо да ратифицира конвенцията, тъй  като с оглед на Закона за защита от дискриминацията в преходни и заключителни разпоредби са защитени правата на лицата, които попадат под обхвата на понятието „gender”, докато г-жа Захариева не ми дава точен и ясен отговор дали смята да ратифицира конвенцията. До края на годината НС няма чисто физически как да приеме конвенцията.Аз съм категорично против приемането на конвенцията.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени