Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2018 вече е в сила

Министрите на здравеопазването, социалната политика и финансите - Кирил Ананиев, Бисер Петков и Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Новият държавен бюджет влиза в сила от днес. В него е заложен дефицит от един милиард и сто милиона лева, въпреки че миналата година хазната завърши с излишък от близо 800 милиона лева. 

В параметрите на Бюджет 2018 е заложено, че държавата ще може да поема дълг само от вътрешния пазар и той няма да надвишава един милиард лева, с които: Ще правим само погашения и нетното финансиране ще бъде отрицателно. В следващата година 600 милиона повече дългове ще погасим, обясни финансовият министър Владислав Горанов.

През последните две години в бюджетите се залагаше дефицит, но годината завършваше с излишък. За 2018-та също е заложен дефицит, защото бюджетът: Се грижи през разходната част за младите, осигурява, макар и невинаги достатъчно, за тези, които сами не могат да се грижат за себе си, възрастните хора и без да отнема от активните - тези, които създават благата.

Повече пари има предвидени за образование, здравеопазване, социални дейности, МВР и отбрана, а на всички, които искаха още средства, Горанов отговори: Трябва да свикнем концептуално, че трябва да се простираме според чергата.
Основните критики към бюджета са, че не създава буфери срещу предстоящото прегряване на икономиката и че през него не се правят жизнено необходимите реформи в редица сектори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна