Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Длъжни сме да помогнем за нормализиране на отношенията между ЕС и Турция

Лесно е да се противопоставя, трудно е да се гради мир, подчерта българският премиер

| обновено на 07.01.18 в 15:20
Снимка: Александър Велев

Ние сме длъжни през 2018 година да нормализираме и да направим отношенията между Европейския съюз и Турция такива, каквито бяха само преди няколко години. И бизнес отношенията, и културните отношения, и най-вече сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията. Това каза днес в изявлението си на церемонията по откриването на обновената Желязна църква "Св. Стефан" в Истанбул премиерът Бойко Борисов. По думите му с каквото може нашата държава ще помогне в тази посока. Символиката на днешния ден е символика към Европа, каза още премиерът.

България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза – бият се мюсюлмани с мюсюлмани, християни с мюсюлмани, тероризъм навсякъде, дори в най-големите европейски столици. Само заедно можем да го преборим, само заедно можем да бъдем ефективни, само при пълен обмен на информация.


София и Истанбул са столици, в които етническата толерантност са пример за подражание. В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога и всички ние живеем в мир. Бих цитирал президента Ердоган, защото съм солидарен с казаното от него. Обикновено смесените общности или изселниците се ползват за натиск, конфликт. Ние имаме редкия шанс да направим така, че българските изселници, мюсюлманите в България да бъдат мост на приятелство, мост на сигурност, да гарантират сигурността, на етническата толерантност.


Някога трудно сме си представяли президентът на Турция, премиерът на Турция, вселенският патриарх, българският патриарх, българският мюфтия да сме заедно и то не за да спорим и да се мразим, а зад гърба ни да има единственият в света в момента такъв паметник на културата, такава прекрасна църква на Златния рог, нашата религия да бъде уважавана и всички ние, когато сме в Истанбул, да запалим свещичка,
коментира Бойко Борисов и  благодари на турската държава за направеното.

По-рано днес на влизане в църквата премиерът подчерта: Лесно е да се противопоставя, трудно е да се гради мир.

Турция е наш съсед. Това че на Златния рог има възстановен български храм „Св. Стефан“, е прекрасно доказателство за добросъседство, разбирателство. Много е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от векове и за векове.


За пътя на Турция към Европа и ролята на България Борисов коментира:

България е важна държава, но не бива да й се възлагат такива огромни отговорности. Да, ние можем да посредничим, може да настояваме, защото само мирът и подобряването на отношенията с Турция на Европа дава решение на много въпроси. Забравихте Харманли - скоро бяхме там за бунтовете на бежанците. Сега има нулев натиск от година. Това не се постига лесно, не става с приказки и заклеймяване. Аз съм свършил моята работа, а това, че патриархът, владиците са тук и всички наши поклонници ще могат да идват да си запалят свещичка – това ще остане в историята


Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения е приоритет на българската външна политика, посочи Борисов на работна среща с турския си колега Бинали Йълдъръм по-късно през деня.

Борисов подчерта, че освен непосредствен съсед на страната ни, Турция е съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия.

По думите на премиера Йълдъръм, България и Турция са показали в последните години, че проблемите не ги разделят, а ги свързват.

Борисов и Йълдъръм определиха като прекрасен повода, събрал днес в Истанбул представители на българската и на турската държави, християни и мюсюлмани и коментираха, че ако в миналото за Босфора са се водели войни, сега Истанбул, както и София, са градове, символи на единството на култури и религии. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна