Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В деня на официалното откриване на Българското европредседателство

Отново протести и контрапротести за Национален парк "Пирин" и втория лифт над Банско

| обновено на 11.01.18 в 08:46
Снимка: БГНЕС

Природозащитниците и днес организират протест срещу решението на правителството за промени в плана за управление на Националния парк "Пирин". Те ще настояват и за възстановяване на съоръженията в парк "Витоша", каза Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие":

 

Искаме оставката на министъра на околната среда, който явно саботира основната функция на министерството, а именно да се опазва природното богатство на България, но също така припомняме едно друго наше искане, именно "Витоша ски" да ремонтира и пусне в опериране съоръженията на Витоша. Настояваме също така и ски влек "Заека" да бъде ремонтиран и пуснат в опериране.

Протест в защита на Националния парк "Пирин" ще се проведе тази вечер и в Пловдив, на площад "Съединение", а не пред общината, както досега, заради аналогия с девиза на Европредседателството ни "Съединението прави силата"!

Плевен също се присъединява към протеста в защита на Пирин, съобщи Борислав Ботев, екоактивист:

Събираме се, защото не сме съгласни с решението на държавата за урбанизиране на Националния парк и бетонирането на самия парк. Ще се съберем с лозунги и плакати и ще обсъдим стратегиите за бъдещо действие по проблема.


Протестът срещу промените за управление на националния парк "Пирин" не трябва да се свързва с откриването на Българското европредседателство. Това заяви в предаването "Преди всички" природозащитникът Мария Кавлакова:
 
Протестът, който е срещу взетото решение на Министерския съвет е още от първия ден на това взето решение, което е миналата година. Решението на Министерския съвет може да се чете двузначно и в таблица 32 в две нови зони вместо тирета, което означава забранено, се слага точка номер три, което означава, че строителството, ремонтът и реконструкцията са възможни, без никъде да пише водохващане -  това е основният проблем.

Под надслов "Аз искам да карам ски в България", в София ще се проведе митинг-шествие в подкрепа на правителственото решение за национален парк Пирин. Шествието ще тръгне от ъгъла на булевардите "Патриарх Евтимий" и "Витоша“ и ще завърши с концерт на площад „Александър Невски“. 
Според председателя на сдружение "Бъдеще за община" Банско Димитър Русков не се очакват още протести в защита на промените по време на българското европредседателство.
Не искаме да пречим на Българското председателство. Просто ще покажем, че и нас ни има, защото някак от Банско много по-слабо се слуша нашият глас.
Дори само някой да си помисли да проектира нещо друго в парк Пирин освен спортни съоръжения, банскалии ще скочат първи и ще направят с телата си жива верига и няма да го разрешат от това, допълни Русков.
Интервютата с Мария Кавлакова и Димитър Русков чуйте от звуковия файл.  
Снимка

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени