Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началото на първото Българско председателство на Съвета на ЕС е във фокуса на чуждите медии

Официалното начало на първото Българско председателство на Съвета на ЕС снощи е във фокуса на чуждите медии. Reuters коментира: "България се наслаждава на прегръдката на ЕС".
Euronews отбелязва, че по време на церемонията в Народния театър председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е използвал историческия повод да демонстрира подкрепа към искането на София да се присъедини към Шенген и към еврозоната с изказването: "Мястото ви е в Европа, мястото ви е в Шенген и мястото ви е в еврото. Ще работим за това“.
Франс прес поставя акцент върху изказването на Доналд Туск, че Брюксел иска да има по-близки връзки със страните от Западните Балкани, които на свой ред искат да се присъединят към Евросъюза. 
ТАСС отбеляза, че Туск е изнесъл речта си на български език, започвайки със стихове на Иван Вазов, с което е предизвикал бурни аплодисменти в залата. 
Темата не е пропусната и от медиите в Македония. Скопската телевизия "Канал 5" цитира Туск, който е заявил, че е "добре, че един от приоритетите на Българското председателство ще бъдат Западните балкани". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна