Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшива тревога за приближаваща балистична ракета предизвика паника на Хавайските острови

Снимка: Туитър

38 минути са били необходими на Хавайските власти, за да уведомятн населението, че тревогата за приближаваща балистична ракета е фалшива.

Тревогата била подадена от служител в местния клон на управлението за извънредни ситуации, който натиснал погрешен бутон. Около 8 часа сутринта местно време до мобилните телефони на хората било пратено съобщението: "Заплаха от балистична ракета, идваща към Хавай. Потърсете незабавно убежище. Това не е учение".

Губернаторът на Хавайските острови Дейвид Иге се извини за грешката: Това, което се случи, е напълно неприемливо. Голяма част от нашата общност тук беше засегната от него. Съжалявам за болката и объркването, които всеки може да е изпитал. Много съм гневен и разочарован заради случилото се.

От Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации обещаха, че подобна ситуация повече да няма да се повтори: Поемам отговорност за случилото се. Моят екип направи грешка. Проучваме въпроса, за да се погрижим това да не се случи отново, каза Верн Мияги от Хавайската агенция за управление на извънредни ситуации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна