Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна делото срещу машинистите на дерайлиралия влак в Хитрино

| обновено на 15.01.18 в 15:15

13 месеца след трагедията в Хитрино в Шуменския окръжен съд започна делото срещу машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, управлявали дерайлиралия влак с взривилата се цистерна.

Шуменският окръжен съд отхвърли исканията за отвод на прокурор Маргарита Георгиева и за връщане на делото за доразследване. 

Процесът ще се води  по реда на съкратеното следствие. Какво означава това, обясни защитникът Ивайло Йорданов.
Отказахме се от изслушването на част от експертизите, чието заключение смятаме за безспорно. Всички останали държим да бъдат слушани, а  те са много. Другият вариант е напълно да приемем всичко и да признаем вина, което ние не сме направили и няма да направим.

29 пострадали бяха конституирани като частни обвинители, но граждански искове не бяха предявени Какво очакват от процеса пострадалите?
Цял живот ние ще страдаме, а те да са добре. Не може така да бъде, не съм съгласна.
Това е човешка грешка. Те може да са виновни, но те не са искали хората. Какво да ги правим сега, да ги убием ли? Не става.
Не мога да обвиня никого. За мен това е лошо стечение на обстоятелствата.
Ново изслушване по делото е насрочено за седми март.


Процесът за инцидента в Хитрино вероятно ще е второто мега дело в Шуменския окръжен съд след делото срещу килърите. Според обвинителния акт, внесен в края на октомври, машинистите са нарушили правилата за движение, техническите норми за експлоатация и сигнализация в жп транспорта и по непредпазливост са причинили смъртта на седем души и телесни повреди на още 14. При навлизане в гарата Михнев управлявал влака с близо 40 километра в час по-висока скорост от разрешената, а вторият машинист Петков не предприел действия за незабавно спиране на влака. Последвало дерайлиране и изтичане на пропилен и взрив. И на двамата са наложени мерки за неотклонение и забрана за напускане на страната. На заседанието са призовани всички пострадали. Съдия по делото е Румяна Райкова

Според адвокатите на Димитър Михнев и Радослав Петков по досъдебното производство са събирани едностранчиви доказателства, свързани със състоянието на железния път. Освен това защитниците заявиха, че са нарушени правата на защита на обвиняемите, тъй като не са предявени всички доказателства и посочиха, че това са три видеозаписа от огледа и фотоалбуми. Те поискаха връщане на делото за доразследване.

От прокуратурата заявиха, че са дадени всички възможности за запознаване с доказателствата по делото и няма предубеденост и едностранчивост. С това становище се съгласи и съдът и отхвърли искането за отвод, както и за връщане на делото, но все пак съдът прие, че има процесуални нарушения, които биха могли да се отстранят, като защитниците получат липсващите видеозаписи, а също в хода на съдебната фаза те биха могли да се изискат.

Съдът отхвърли и като недопустим иска на Националната компания  "Железопътна инфраструктура" в размер на 315 хиляди и 29 лева, предявен за имуществени вреди по железния път, тъй като според съда, подобен иск в този процес би бил недопустим. От защитата признаха част от фактите по делото и заявиха, че не желаят в залата да се разпитват тежко пострадалите, както и наследниците на починалите. Те поискаха да се приемат и повечето от медицинските експертизи. Ще се разпитват задължително обаче длъжностните лица и техническите експерти.

Отхвърленото искане за връщане на делото подлежи на обжалване заради това, че ще се изчака решението на Апелативния съд във Варна. Дотогова делото остава във фаза предварително изслушване и ново заседание, насрочено за седми март. По делото днес се явиха значителна част от пострадалите, над 20 души, те бяха конституирани като частни обвинители, но граждански искове в този процес няма да се гледат. Някои от пострадалите заявиха, че инцидентът е човешка грешка, но други поискаха ефективни присъди.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна