Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шулц помага за широка управляваща коалиция с консервативния блок на Меркел

Снимка: БГНЕС

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц заяви, че смята за свой дълг да използва възможността да помогне на възможно най-много германци с влизането отново в широка управляваща коалиция с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Безплатните грижи в детските градини и за възрастните хора, както и силна Европа, могат да станат факт, само ако сме в правителството, написа Шулц в туитър.

Утре около 600 делегати трябва да решат на извънреден конгрес дали партията да го подкрепи след договорената рамкова управленска програма с Християндемократическия и Християнсоциалния съюз.

Днес в София Ангела Меркел изрази надежда от положителен резултат от конгреса на социалдемократите, защото светът не чака, докато Германия е без стабилно правителство.

Междувременно заместник-председателят на ХДС Томас Щробл предупреди социалдемократите, че ако има същински коалиционни преговори, в тях няма да бъдат добавяни допълнителни условия по теми, за които вече има договореност.

По-рано най-голямата регионална структура на ГСДП в провинция Северен Рейн-Вестфалия обеща подкрепата си за Шулц, но само ако той договори допълнителни отстъпки от консерваторите в социалната, здравната и миграционната политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна