Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският граничен град Рейханлъ е бил обстрелван от сирийска територия

Ердоган: Операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

| обновено на 21.01.18 в 17:15
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският граничен град Рейханлъ е бил обстрелван от сирийска територия. Един човек е загинал, а над 30 са ранени. Снощи обстрел със снаряди от сирийска територия е имало и по друг граничен турски град - Килис. Там е ранен един човек, нанесени са щети по домове и автомобили. Турската армия води офанзива срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Първоначално имаше само обстрел през границата, но днес Анкара потвърди, че е включила и свои сухопътни части, които навлезли 5 километра навътре в сирийска територия.

В речта си на митинг в Бурса турският президент Реджеп Т. Ердоган предупреди турските кюрдски организации да не призовават за улични демонстрации, които ще бъдат посрещнати от турските сили за сигурност.

Междувременно, турските специални части и бронирани машини са навлезли на около пет километра навътре в сирийската област Африн. Бойците от Свободната сирийска армия са овладели първото селище в нея. Министър-председателят Бинали Йълдъръм заяви, че в района има около 9000 „терористи“.

Всички политически сили в Турция, включително и главната опозиционна Народнорепубликанска партия, но с изключение на Демократичната партия на народите, заявиха подкрепа за операцията. По време на сутрешната молитва в джамиите в страната беше прочетена специална молитва за успех на военната операция.

15 населени места в турската област Хатай, която граничи с Африн, бяха обявени като „специални райони за сигурност“ за срок от 15 дни. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна