Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемите на миграцията и сигурността по границите бяха темата на срещата в София на вътрешните министри от ЕС

| обновено на 25.01.18 в 19:05
Снимка: БГНЕС


Проблемите на миграцията и сигурността по границите бяха тема на неформалната среща в София на министрите на вътрешните работи на страните от ЕС под председателството на българския вътрешен министър Валентин Радев.

Въпросът за общата европейска система за убежище за бежанците беше основната тема на днешната среща. Валентин Радев и европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос се обединиха около това, че трябва да се намери общо решение, което да направи системата по-ефективна. Причините за миграцията трябва да бъдат изяснени, а активното противодействие на трафика на хора и насърчаването на легалната миграция да се засилят. Трябва да се засилят и граничната сигурност и ефективното управление на службата за охрана на външните граници на ЕС "Фронтекс".

Според комисар Димитрис Аврамопулос реформата в системата за предоставяне на убежище трябва на първо място да предотвратява вторичното движение на бежанците в рамките на ЕС и да санкционира злоупотребите в отделните държави членки:

Никога не съм използвал думата "квоти". Това което казах и сега го повтарям: недопустимо е някой да отказва да приема бежанци. Ние всички трябва да споделим по пропорционален начин тежестта. Това е принципът, по който винаги съм бил много ясен. Въпросът за това как това ще функционира ще бъде прецизно дискутиран през следващите месеци, така че бъдете търпеливи.

Министър Валентин Радев отчетe изключително голям спад с близо 85% на мигрантския натиск по българо-турската граница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна