Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският външен министър Сергей Лавров е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу

Сергей Лавров/в ляво/ и Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският и турски външни министри Сергей Лавров и Мевлюд Чавушоглу са обсъдили по телефона предстоящият в Сочи Конгрес на сирийския национален диалог. 

Конгресът е планиран за 29-30 януари в руския черноморски курорт. В него ще вземат участие около 1500 делегати от целия спектър на сирийските политически сили. Анкара остро се противопостави на участието в него на кюрдските Сили за народна защита или Партия Демократичен съюз, които счита за клон на ПКК.

На фронта в Африн за били убити двама турски войници, 11 са ранени. Това съобщиха турските въоръжени сили. Двама бойци от Свободната сирийска армия също са загубили живота си, други 4 са ранени. На стратегическите височини Бурсая са разположени части на турските червени барети, подразделението МАК и планински командоси от град Тунджели. От град Азиз, който след операцията „Щитът на Ефрат“ е под контрола на турската армия в Африн, са пристигнали обучени от Турция полицейски екипи, които са поели служба.

По последни данни на турските военни, до момента са били неутрализирани 447 терористи. Сутринта армията съобщи, че почти 400 терористи са били убити.

Междувременно нов снаряд, изстрелян от Африн, попадна в Килис, където рани двама души. ​


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна