Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петер Амон нарече „трагедия“ решението на Обединеното кралство да напусне ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петер Амон нарече „трагедия“ решението на Обединеното кралство да напусне ЕС и предупреди британците да не хранят празни илюзии в преговорите за Брекзит. Амон, който се оттегля от дипломацията след като бе посланик на Германия в Париж, Вашингтон и Лондон допълни, че по всяка вероятност Великобритания ще загуби международното си влияние в резултат на Брекзит.

Освен това Амон смята, че високите нива на миграция към Великобритания от Европа, един от ключовите фактори при гласуването за Брекзит, вече са в историята, заради по-високия икономически растеж в ЕС.

Германският дипломат отбеляза, че Великобритания има пълно право да се гордее с историята си, но някои привърженици на Брекзит са мотивирани от чувството за национална идентичност, изградено около тезата, че Великобритания е била сама във Втората световна война. Отбелязвайки факта, че кината са пълни с филми като „Най-мрачният час“ и „Дюнкерк“ Амон казва: „Историята винаги е пълна с неясноти, с възходи и падения, но ако се фокусирате само върху това как Великобритания е била сама срещу Германия това просто е един хубав разказ, който обаче не решава днешните проблеми“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна