Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниският стандарт на живот е основната причина за мръсния въздух в Горна Оряховица

Горна Оряховица
Снимка: Фейсбук

Бедността и ниският стандарт на живот са в основата на мръсния въздух, който дишат в Горна Оряховица. Основният замърсител не е промишлеността или транспортът, а печките на дърва и въглищата на домакинствата. За миналата година при допустими 35 дни с превишения на нормите за фини прахови частици, за Горна Оряховица дните, в които замърсяването е било и пет пъти над допустимото, са били 88. За януари има поне 20 превишения.

За да подобри качеството на въздуха, общината подготвя проект и чака финансиране от оперативната програма "Околна среда“.

Данните от автоматичната станция, измерваща качеството на въздуха в Горна Оряховица, не са видими в реално време. С няколко дни закъснение гражданите и журналистите могат да получат информация от сайта на Регионалната екологична инспекция, а данните са стряскащи, особено в месеците на отоплителния сезон, когато стойностите на фините прахови частици надвишават до пет пъти пределно допустимите 50 микрограма на кубически метър. Основният замърсител са домакинствата с печките на твърдо гориво.

Географското положение на града не е от най-благоприятните и заедно с котловината на река Янтра създават трудности за бързото разсейване на замърсения въздух, коментира горнооряховският кмет. 80 хиляди лева ще плати Общината на външна фирма, която да направи анализа и да предложи мерки. Най-простото е през пролетта и лятото да се увеличи броят на дните, в които да се метат и мият улиците, посочи кметът Добромир Добрев. Ще се садят дръвчета, ще се подаряват фиданки и на гражданите за междублоковите пространства. Възможни са и данъчни облекчения, ако хората се откажат от въглищата, има възможност и за подаряване на филтри на комините, заяви Добромир Добрев.

Евентуалните данъчни облекчения не развълнуваха жителите на Горна Оряховица:

Колко е един данък? Данък сгради – той е 50, 70, 150 лева да речем за по-голяма къща. Като го намали какво ще стане – нищо. Със 150 лева човек не може да си реши проблемите с отоплението за цял сезон, пък зимата вече в България е почти 6 месеца.

Не се отказвам от дървата, защото токът е скъп. От ден на ден става по-скъпо - казват жителите на Горна Оряховица.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Здравка Маслянкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна