Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вчерашният националистически митинг в Атина заради името на Македония е тема на местни и чуждестранни медии.

Германското сп. Шпигел се опитва да обясни конфликта между Атина и Скопие, като цитира мнението на професора по история за Източна Европа Щефан Требст. Според него гръцките притеснения, че името Македония представлява опасност за страната, са абсурдни, тъй като страната е член на НАТО от десетилетия и има значително по-голяма армия от тази на северната си съседка.
В. Файненшъл таймс посвещава на първа страница обширна статия на митинга. Под публикацията е изписана фразата: "съседи в битка за името".

Гръцкият в. Нафтемборики цитира организаторите на проявата, които твърдят, че митингът е бил успешен. По данни на полицията на митинга са участвали 140 хиляди, но самите демонстранти били казали, че присъстващите са били близо един милион.
В. Етнос посочва, че "митингът е минал без гафове". "Народът пише история", допълва в. Елефтерос типос. Изданието Контранюз смята, че е митингът е бил място на крайнодесни и парацърковни организации, чийто представители са се събрали на площад Синтагма в Атина. В. Та неа определя митинга като "гняв на народа".
Протести имаше и в друга балканска столица - Белград. Няколко хиляди души със свирки и под оглушителното биене на барабани изпълниха снощи платото пред сградата на сръбската държавна телевизия РТС, съобщава белградският вестник Данас.
Според протестиращите обществената медия се е превърнала в официоз на президента Александър Вучич. В протеста са взели участие множество журналисти и опозиционни политици, които обаче не са говорили, за да не бъде фаворизирана никоя партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна