Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече паралелки за професионално образование в Пловдивско

| обновено на 05.02.18 в 14:48

130 професионални паралелки в средните училища ще бъдат предложени в Пловдив и областта на утрешното заседение на постоянната комисия по заетост в областната управа. Профилираните паралелки ще бъдат 93, това съобщи началникът на Регионалното управление по образование Иванка Киркова. За първи път съотношението ще бъде 58 към 42 % в полза на професионалното обучение. 

Миналата година процентите бяха 51 към 49, с малка преднина на професионалното образование.

Ще има нови специалности в областта: Калофер – Средното училище „Христо Ботев“ ще разкрие професията хотелиер, в Карлово - Професионалната гимназия по жп транспорт „Христо Смирненски“ – монтьор на компютърни системи, в Куклен - Професионалната гимназия ще обучава машинен техник - машини и системи с ЦПУ, в село Дълго поле ОУ „Христо Ботев“ – стругарство и деловодство и архив, по половин паралелка, в Лъки - Професионлната гимназия - оператор в минната промишленост, Първомай - Професионалнага гимназия по селско стопанство - оператор в производството на облекло, Белозем – Професионалната гимназия по селско стопанство - техник по подемно-транспортна техника.

В Пловдив  се предлагат следните нови професии в гимназиите: съдебен служител в НТГ „Васил Левски“, ПГ по автотранспорт ще въвежда две нови специалности: спедитор-логистик и техник по транспортна техника, ПГХТТ – сътрудник по управление на индустриални отношения, ПГ по кожени изделия и текстил - модист, ПГВАД – полиграфист.  

За първи път професионални паралелки ще и в следните средните училища : СУ „Братя Миладинови“ – търговски представител, както и в СУ „Христо Г.Данов“ – офис секретар и програмист със специалност програмно осигуряване.

Предвижда се в училищата да има 8 дуални паралелки, подкрепени от бизнеса. 

Дали сме ход на всички предложения, които са заявени, съобщи още Киркова и уточни къде ще продължи дуалното обучение: ПГВАД „Христо Ботев“ Пловдив – полиграф; мебелно производство; тапицерство и декораторство, реставрация на старинни мебели и дограма, Сопот- ПГ „Ген. Владимир Заимов“ – механтроника, Първомай- Професионалната гимназия – производство на облекло от текстил, ПГ по автотранспорт „Гоце Делчев“ в Пловдив– автотранспортна техника, ПГ по механотехника- Пловдив – машини и системи с ЦПУ, ПГ по електротехника-Пловдив – електрообзавеждане на производството.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна