Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметна плоча на Ангел Сладкаров - един от основателите на оперетата у нас

Фрагмент от корицата на мемоарите на Ангел Сладкаров "Българско оперетно изкуство"

На 11 февруари във фоайето на Музикалния театър ще бъде открита паметна плоча на Ангел Сладкаров, един от създателите на оперетното изкуство у нас. 

Един човек, който беше потънал в забрава. Почти всички знаеха, че едва ли не други хора са основатели на балетния театър, каза в предаването "Хоризонт до обед" синът му Анжело Сладкаров

Той съобщи, че предстои излизането на разширена версия на книга на Ангел Сладкаров. Книгата на държавно издателство „Музика“ бе осакатена – от един прекрасен труд, ръкопис от близо 800 машинописни страници, този колосален труд бе превърнат едва ли не в брошура за програмата на театрални представления, разказа Сладкаров син и допълни, че книгата ще зарадва почитателите на оперетното изкуство.

Анжело Сладкаров притежава 85 записа на Ангел Сладкаров, липсват обаче над 100. В семейния архив са запазени маршови песни, както и песни, които Сладкаров е направил съвместно с руски белогвардейски офицери в България. Сладкаров е обучавал и в танцувалната школа „Млад офицер“ с обикновени грамофонни плочи, каза още синът му.

Обидата, която преживя през последните си години в България, които бяха изключително трудни за него... Обидата и предателството го съсипаха. Той не можа да повярва, че негови ученици биха могли да го предадат в тежък за него момент, сподели Анжело Сладкаров.

Целия разговор за паметта и забравата слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени