Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичната община раздава безплатен компост от днес

Снимка: zazemiata.org
Столичната община започна кампания за предоставяне до 10 кг безплатен компост на всички граждани, заплатили такса „битови отпадъци”. Компостът ще се раздава на всички желаещи от 12 февруари до 31 декември на територията на площадка „Хан Богров“.

Компостът се произвежда от преработката на био и зелени градски отпадъци в Инсталацията за биологично третиране „Хан Богров” на Завода за третиране на отпадъците на Столична община. Той е естествен обогатител на почвата, който задържа влагата и помага по-лесното и бързо усвояване на хранителните вещества от растенията.

Николай Желев, директор на столичното предприятие за третиране на отпадъци, обясни:

Този компост се произвежда по изключително екологичен начин, не се добавят никакви химикали или други ведни или опасни вещества. За целта компостът и цялата технология са сертифицирани от Австрийската асоциация за компостиране и биогаз и имаме сертификат за качество. Компостът не е заместител 100% на почвата, най-уникалните му качества е, че подобрява структурата на почвата и създава много благоприятни условия за развитие на микро- и макроорганизми, които от своя страна допринасят за плодородието на почвата.

Желев добави, че има изключително голямо търсене на компост, и то не само от столичани, а и от клиенти от цялата страна.

Инсталацията "Хан Богров” се състои от Инсталация за компостиране на биоразградими отпадъци и Инсталация за компостиране на зелени отпадъци. Общият капацитет на инсталацията е 44 000 тона/годишно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна