Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново разочарование в преговорите за коалиция в Северна Ирландия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей и нейният ирландски колега Лео Варадкар взеха участие днес в серия от срещи със северноирланските партии в Белфаст на фона за засилените очаквания, че ще бъде постигнато споразумение за подялбата на властта в Северна Ирландия.

След като цял ден британските медии предаваха оптимистични новини за очаквана сделка между юнионистите и националистите, лидерът на Демократичната юнионистка партия Арлийн Фостър разочарова журналистите след проведените срещи с изявлението, че "сделка още няма, но има добър напредък".

Оптимизмът все пак остава. Новият лидер на „Шин Фейн“ Мери Лу Макдонал обяви, че преговорите са в решаваща фаза. Самият факт, че в Белфаст пристигна Лео Варадкар като отложи днешното си посещение в Уелс, а същото стори и Тереза Мей, която е критикувана, че избягва Северна Ирландия, говори красноречиво, че и големите сили се впрягат за постигането на споразумение. Както посочи източник, близък до Мей, премирът едва ли щеше да отиде в Белфаст, ако не се очакват положителни новини.

Политическите наблюдатели смятат, че сделката е възможна до края на седмицата. Северна Ирландия е без правителство и парламент вече повече от година. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна