Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът организира дискусия "Социална защита на деца с един или двама починали родители"

Мая Манолова
Снимка: БТА

Омбудсманът Мая Манолова внесе обществена дискусия под надслов "Социално-икономическа защита на деца с един или двама починали родители“. Повод за форума е кампанията за защита на правата на децата сираци, която омбудсманът стартира в края на миналата година. Идеята възникна след едно гневно писмо на майка с три деца - Златина Хаджипанайотова, която потърси съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Много се радвам, че настъпи денят, в който с помощта на българския омбудсман ще променим някои от несправедливите закони в нашата страна. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Хаджипанайотова:

Изненадана съм, че трябваше да се вдигне толкова шум. При наличие на достатъчно информация относно несправедливостта на закона, никой не реши да поеме инициативата да застане начело и да каже, че нещата трябва да се променят. Гневът ми беше провокиран от много неща. Знаете, че малките камъчета обръщат каручката. Ние нямаме нито социална, нито здравна политика. Моят съпруг почина от рак. Когато се наложи да използваме болницата като последна спирка, за да може трите ми невръстни деца да не са в пряк контакт с това, което се случва, държавата ми каза, че клинична пътека за "пътници“ няма и че няма такава пътека, в която той може да прекара последните си дни в едно заведение и да бъде обгрижван като един нормален гражданин и осигурено лице. Една година след това прецених, че щом аз се осигурявам, работя и издържам, е нормално децата ми да се възползват от всичко, което държавата предоставя, т.е. да получават наследствена пенсия, но се оказа, че те нямат право на такава, тъй като баща им се е осигурявал в трети страни и на него му липсват четири месеца осигурителен стаж, за да имат те право на наследствена пенсия. След това ме успокоиха и ми обясниха, че моите деца персонално трябва да кандидатстват за лична пенсия и все пак ще получат такава. Оказа се, че за да може едно дете да получава персонална пенсия, тя трябва да бъде одобрена от общината и да бъде гласувана от Министерски съвет. Третото условие е родителят да има доход под 65 лева на месец.

Цялото интервю със Златина Хаджипанайотова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна