Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: 581 лева е средната издръжка на човек от четиричленно домакинство, в София тя е 756 лева

| обновено на 19.02.18 в 14:48
Снимка: БГНЕС

581 лева на месец са необходимите средства за издръжка на един човек в четиричленно семейство, сочат последните данни на КНСБ за четвъртото тримесечие на 2017-а година. Сумата за живот без лукс на домакинство от двама възрастни и две деца е 2 325 лева. За едно тримесечие нарастването на издръжката на живота е с 1%, а на годишна база - с 3,3 на сто, сочат данните на синдиката. 
КНСБ изчислява и издръжката на живот в София, която е значително по-висока от средната за страната. За всеки от двамата родители в семейство, живеещо в София, средната работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1512 лева, за да се осигурят необходимите средства за нормален живот в столицата. Президентът на синдиката Пламен Димитров обяви:
3023 лева е издръжката на четиричленно домакинство в София. Близо 756 лева на лице от четиричленно домакинство.
Подробности за изследването оповести в аванс за слушателите на "Хоризонт" в предаването "Преди всички"  Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания. Тя уточни, че издръжката на живота се увеличава плавно заедно с доходите. Те обаче се разпределят неравно, като богатите българи стават по-богати, а бедните – все по-бедни:

Размерът на общия доход средномесечно на едно лице представлява 83% от необходимите средства за издръжка на живот, докато през 2010-а година същото е представлявало около 60,3%. Поради изключително ниската база той не е осезаем и не се усеща от българските домакинства. Нарастването на доходите не се разпределя равномерно. При високодоходните нарастването е с по-голяма скорост, съответно и високодоходните домакинства нарастват по-бързо, докато бедните домакинства намаляват за едногодишен период, но техният процент на намаление е значително по-бавен.

Основен принос за нарастването на издръжката на живот имат хранителните стоки, които на годишна база нарастват с 3,9%, а за десетгодишен период издръжката нараства с 22,7% спрямо декември 2008 година, посочи още Виолета Иванова.

Според данните на синдиката, едва 28% от домакинствата разполагат с общ доход на един човек над издръжката - това са близо два милиона българи. Други 27 на сто от домакинствата са с общ доход на човек под 314 лева на месец. 

От КНСБ се обявиха против внесените от управляващите промени в Закона за трудовата миграция, които дават възможност за по-лесен внос на повече работна ръка от страни извън ЕС. Синдикалистите искат мерки за връщане на българите от чужбина.

Цялото интервю с Виолета Иванова и репортаж на Мария Костова по темата можете да чуете от звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна