Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат промени в антикорупционния закон

| обновено на 23.02.18 в 10:33
Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжда първи поправки в наскоро приетия антикорупционен закон (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество). Измененията се наложиха заради изискването на Закона общинските съветници да подават декларации за несъвместимост, че не са еднолични търговци, съдружници, акционери, членове на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има сключени договори с общината. С измененията се осигурява гратисен период до 1-ви декември 2019 година за деклариране на несъвместимост.  Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни:

За да може в следващата изборна процедура вече кандидатите да знаят и да са наясно, че има нови по-стриктни изисквания, които те следва да съобразят, в тези, условно казано, битови, естествени, обичайни случаи, от тези случаи, където наистина има корупционен риск.

От БСП коментираха, че самата антикорупционна комисия няма административния капацитет да провери имуществените декларации на общинските съветници, ако не подадат в срок декларацията за несъвместимост. В същото време, според заместник-председателя на БСП за България Крум Зарков, отлагането с близо две години на прилагането на разпоредбата няма да реши проблема:

Няма да решим проблема, но ще го отложим с две години, за да видят, за да знаят хората, които кандидатстват за общински съветници, на какъв огън ще бъдат готвени. Само че най-вероятно ще се случи друго – през тези две години същите общински съветници, които са сега, просто ще си нагласят работата, ще си прехвърлят бизнесите, с две думи – "Дръж се, корупция, ГЕРБ те гази".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна