Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: За да е проспериращо едно общество, е важно да има силни институции

Визитата на Малмстрьом в София започва с инициативата за граждански диалог

Днес и утре еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом е на посещение у нас, за да вземе участие в неформалното заседание на министрите, отговарящи за търговията в Евросъюза, което ще се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Визитата на еврокомисаря обаче започва с друго събитие - този следобед от 15.00 часа е началото на гражданския диалог на тема: "Световната търговия  - лидер ли е Европейският съюз". В дискусията, която ще бъде излъчвана на живо в интернет, ще се включи и председателят на парламентарната комисия по околна среда Ивелина Василева. В ефира на "Хоризонт" тя отбеляза, че гражданският диалог е инициатива за обмен на идеи, която е много добре приета и се провежда с широкото участие на представители и на академичната общност, и на бизнеса, като и на граждански организации, ученици и студенти.

За да е 
проспериращо едно общество, е важно да има силни институции. А за да има силни институции, те трябва да имат подкрепата и доверието на своите граждани - и за да има доверие трябва да има ясен и открит диалог, отбеляза Ивелина Василева.

Василева очаква акцент в дискусиите и на министрите на търговията, и на гражданския формат да бъдат бъдещето на еврообщността и отношенията със САЩ и другите големи световни икономики: 

България има интерес за това да продължават интензивните контакти, да продължава тази политика на създаване на ясни регламенти между Европа и останалите държави, защото това означава потенциал, възможности за разгръщане на нашия бизнес.  България е малка икономика, но отворена икономика с потенциал за разгръщане, за навлизане на нови пазари и затова трябва да продължаваме да се стремим към създаването на ясни правила, регламенти и споразумения

Василева отбеляза, че друга важна тема, която ще фокусира обсъжданията в София, е устойчивото развитие и изменението на климата:

И тази тема става все по-важна, включително в разговорите за външнотърговските взаимоотношения и търговските споразумения, които се подписват. В последния цикъл търговски споразумения, така наречените "споразумения от ново поколение", има специални разпоредби и отделна глава, която е свързана с измененията на климата, както и с устойчивото развитие. Такива са споразуменията с Южна Корея, предстои да бъде подписано и споразумение с Япония. Все по-силно става мястото на въпроси, които са свързани с ангажимента на държавите към постигнатите договорености в Парижкото споразумение за климата - за полагане на общи усилия за постигане на целите по споразумението, както и спазването на международните конвенции в сферата на опазването на околната среда.

Във връзка с надслова на министерската среща в София Ивелина Василева коментира още, че Европа има потенциал да укрепи позицията на лидер в световната търговия:

Можем да се гордеем с лидерската позиция на Европейския съюз. Това, което е необходимо, е заедно да продължаваме да поддържаме позицията на Европа - най големият единичен пазар с ясни правила и прозрачност, пазар, който формира 16% от световния внос и износ и който има всички предпоставки да расте с интензивната политика на Европейския съюз, насочена към другите държави.

Мисля, че и финансово икономическите показатели на Европейския съюз, които са най-добри от 10 години насам и очакванията този тренд да бъде запазен, дават всички предпоставки и основания да смятаме, че Европа има своята възможност да запази лидерската си позиция.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна