Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е факт Националният рамков договор за тази година

Представители на лекарското съсловие и издравното министерство подписаха НРД
Снимка: БГНЕС

Националният рамков договор за тази година е вече факт. Той беше подписан от представители на Националната здравноосигурителна каса, съсловните организации и Министерството на здравеопазването.

"С 400 милиона лева повече са средствата в здравния сектор, а цените на някои клинични пътеки са увеличени с над 450 лева", заяви министър Кирил Ананиев.

Постигнато е общо увеличение в медицинските дейности с над 150 милиона лева за тази година спрямо миналата. Увеличението в стоматологичната помощ е с над 10 милиона лева. Заделени са повече средства за направления за профилактика на детското и женското здравеопазване, за лабораторни изследвания и за образна диагностика. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи, че контрол и дисциплина са ключовите думи на системата здравеопазване тази година.

"Не трябва да допуснем пари, предназначени за български граждани, да отиват за други дейности", каза той.

Работим по нов здравен модел, за да намалим течовете в системата, посочи здравният министър. На въпрос как вижда разрешаването на въпроса с просрочените задължения в размер на 133 милиона лева към чужди фондове Кирил Ананиев отговори, че са убедили държавата на среща днес при премиера Борисов, че имат готов план да не изпадне НЗОК във финансови затруднения, затова до 15 май Здравната каса ще направи разсрочване на падежите на плащанията на всички чужди фондове, които са до края на годината, като по този начин ще се вместят в средствата от 73 милиона лева по перо чужди фондове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна