Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за опасен студ на територията на цялата страна

| обновено на 01.03.18 в 16:07
Снимка: БГНЕС

Жълт код за опасно студено време е обявен за днес в цялата страна. За утре е в сила предупреждение за валежи от сняг и дъжд, като се очаква да се образуват и поледици. 
Над 190 души през изминалата нощ са потърсили подслон в центъра за кризисно настаняване в София.  

Рекордно ниска температура е измерена тази сутрин в Севлиево. В 7 часа живакът е бил 24 градуса под нулата, съобщиха за "Хоризонт" от местната метеорологична станция.

В източната част на страната силен вятър усложнява обстановката. Във Варненска област в град Аксаково е отменено бедственото положение. Във Всички 12 общини на областта до 6 март няма да има учебни занятия. Магистрала "Хемус" е отворена. Пристанището е отворено, летището работи нормално. 

Отворен е вече за движение и участъкът от автомагистрала "Тракия" - съобщи Георги Петришки от Пътната полиция.
"Отворена за движение вече е автомагистрала "Тракия" в участъка от Бургас до Карнобат."
Възстановено е движението и в участъка Карнобат - Бургас.
Отпадат всички ограничения по пътя Търговище - Разград. Възстановено е движението по пътя Обзор - Слънчев бряг.

В Бургаска област влаковете на БДЖ се движат със закъснение. 6 села в община Малко Търново 4-ти ден са без ток и вода.

Затворени за движение са още участъкът Изворище-Ахелой и пътят от Вълчаново ханче до село Драка. Въпреки обещаните от електроразпределителното дружество EVN агрегати за шестте села без ток в община Малко Търново - те са доставени, но не са включени, каза кметът Илиян Янчев: 


"По-голямата част от селата остават за пореден ден без ток и без вода. Нямам сили да обяснявам защо това се случва, или искат този край да се зачеркне и просто искат хората тук да живеят в безверие", сподели пред "Хоризонт" Янчев.

Работи се за възстановяване на елетрозахранването в странджанските села, заяви говорителят на дружеството Крум Косев: "Днес правим всичко възможно да бъдат или включени самите генератори, или да бъде възстановено захранването".

Възстановено е електрозахранването в селата Бръшлян и Граматиково. Без ток са още Заберново, Сливарово, Визица и Стоилово. Голяма се оказа аварията, каза кметският наместник в село Калово Донка Димова. 
"От понеделник от два и половина нямаме ток. Положението е много зле, тук е и сняг, и лед. Токът сега дойде. Работят хората, три дни работят, три дена работят. Бедствено е положението. Такова нещо не е имало".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна