Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Вестник "Вечер" пише, че Гърция има малки очаквания от преговорите със Скопие за името на страната.  Да бъдем внимателни в очакванията по въпроса за името със Скопие, са предупредили пред гръцкия в. "Вима" източници от гръцката дипломация. Има много отворени въпроси и много неща, които предизвикват несъгласие между двете страни. Правят се усилия, за да има съвпадение по основни точки, но остават много различия, коментират гръцки дипломати. 

Русия гледа на Македония и Гърция като на две суверенни, независими държави. Затова двете  страни, както и други в подобна ситуация, имат право да намерят решение, което да отговаря на интересите им. Това е становището на посланика на Руската федерация в Македония Олег Шчербаг, цитиран от в. "Нова Македония". 
   
Румънските вестници пишат за днешното посещение на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс в Букурещ. Предвидена е среща с ръководителя на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши на фона на създалото се напрежение, след като правосъдният министър поиска отстраняването й от длъжност, а държавният глава, от когото зависи окончателното решение, изрази подкрепа за дейността й.

На 8-и март ще се състои първото заседание на една от специално създадените турско-американски технически комисии, която ще дискутира спорни двустранни въпроси. За това информира турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турски вестници.  На срещата ще бъдат обсъждани и проблемите в Сирия.
         

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна