Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските социалдемократи ще участват в следващото правителство

| обновено на 04.03.18 в 11:59
Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще има голяма коалиция. Това стана ясно след обявяването на резултатите от гласуването на членовете на социалдемократическата партия, от чието одобрение зависеше ще има или няма да има ново правителство с тяхно участие. 66% от тях са гласували със „за” за нова голяма коалиция.

След пет месеца на преговори и сондажи Германия успя да излезе от политическата криза. Социалдемократите в Германия гласуваха „за” влизането на партията им в нова голяма коалиция с християндемократите на Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз. Това беше последната бариера пред съставянето на ново правителство в Германия. Обявяването на резултата бе насрочено за 9 часа тази сутрин, но поради огромния медиен интерес се наложи то да бъде изтеглено с 20 минути. Пред пресата излязоха и.д. председателят на партията Олаф Шолц и ковчежникът й Дитер Нитан. Нитан обяви броя на гласувалите и резултата.

Общо 463 722 души имаха право на глас, което можеха да упражнят до петък. От тях 378 437 са гласували. Над 239 000 или 66%  са гласували "за" и над 123 000, тоест 34%  са казали „не”.

Новият кабинет ще бъде обявен на 14 март. Идната седмица социалдемократите трябва да назоват кои ще са шестимата министри от тяхната партия.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна